Powstaje pierwszy park naukowo-technologiczny w centrum Poznania

W Poznaniu powstaje pierwszy park naukowo-technologiczny, który zostanie zlokalizowany w centrum Poznania przy ul. Dąbrowskiego 77. To inwestycja realizowana przez spółkę Centrum Zaawansowanych Technologii, działającą na zasadach non-profit. Pierwsze innowacyjne firmy rozpoczną tam działalność w połowie 2013 r.

Głównym celem działania Centrum Zaawansowanych Technologii sp. z o.o. jest stworzenie nowoczesnego, zgodnego ze standardami Unii Europejskiej, przedsięwzięcia inwestycyjnego, które polega na budowie obiektu parku naukowo-technologicznego. Dzięki niemu przedsiębiorcy działający w obszarach biotechnologii, medycyny, farmacji, genetyki i mikrobiologii uzyskają wsparcie w postaci nowoczesnych i wyposażonych powierzchni biurowo-laboratorycjnych oraz usług doradczych dostępnych na preferencyjnych warunkach. Działając tu doszliśmy do wniosku, że konieczne jest stworzenie w Wielkopolsce miejsca przyjaznego naukowcom i przedsiębiorcom, które jednocześnie pozwoli im na pełną integrację ze społecznością Poznania. To zapewni projekt parku naukowo-technologicznego Centrum Zaawansowanych Technologii ulokowanego w samym centrum miasta – mówi Remigiusz Dudek, Specjalista ds. PR.

W ramach realizowanego projektu powstanie trzynastopiętrowy budynek o powierzchni ponad 13 000 m2. Innowacyjne przedsiębiorstwa znajdą w Centrum wsparcie w postaci usług doradczych inkubatora przedsiębiorczości, nowoczesnych i energooszczędnych powierzchni biurowych i laboratoryjnych oraz systemów informatycznych usprawniających codzienną pracę. Jedną z najważniejszych korzyści dla młodych przedsiębiorców będzie możliwość nawiązania współpracy z innymi lokatorami naszego parku. Dzięki temu możliwe będzie osiągnięcie wartości dodanej, płynącej z realizacji wspólnych projektów. Innowacyjnym przedsiębiorstwom zapewnimy komfortowe i dopasowane do indywidualnych potrzeb warunki rozwoju, mówi Joanna Kowalska, Leasing Manager.

Inkubator przedsiębiorczości zostanie zlokalizowany na trzech piętrach budynku Centrum. Tu na przedsiębiorców będą czekały wyposażone powierzchnie typu open space i powierzchnie biurowe z możliwością dowolnego modułowania. Zostaną uruchomione usługi doradcze, finansowe, proinnowacyjne, informacyjne, szkoleniowe i środowiskowe. Będą także działały wirtualny sekretariat i wirtualny adres. W tym miejscu przygotowano też powierzchnie specjalistyczne pod Data Center, co docelowo pozwoli przedsiębiorcom korzystać z najnowocześniejszej infrastruktury teleinformatycznej. To wszystko złoży się na kompleksową propozycję wsparcia innowacyjnych przedsiębiorstw, którą uzupełni, działające dynamicznie, Centrum Konferencyjne wraz z Food Courtem.

Centrum Zaawansowanych Technologii przeznaczy około 1800 m2 na potrzeby laboratoriów. Konstrukcja oraz infrastruktura budynku zostały zaplanowane w sposób, który zapewnia optymalne warunki dla badań z zakresu biologii, informatyki i medycyny. Służą temu podwyższona wysokość pomieszczeń, wydajna wentylacja, zewnętrzny szyb technologiczny, możliwość doprowadzenia gazów laboratoryjnych, zewnętrzna konstrukcja schodów i dźwigu. Laboratoria będą wyposażone w nowoczesny sprzęt specjalistyczny.

Projekt budowy parku naukowo technologicznego spotkał się z aprobatą Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, które jako agencja wykonawcza Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego w zakresie realizacji polityki naukowej, objęło go swoim patronatem. Inwestycja Centrum Zaawansowanych Technologii jest realizowana przy udziale środków Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013.

Pobierz notatkę prasową:

• Powstaje pierwszy park naukowo-technologiczny w centrum Poznania.doc